Στη ζωή δεν μας έρχονται όλα όπως τα θέλουμε...

Υπάρχουν και τα... ΠαραΤράγουδα!

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Πες μου πώς σκέφτεσαι, να σου πω αν θα... πνιγείς στα χρέη Τι κρύβουν το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου

ΛΟΝΔΙΝΟ Αν δεν μπορείτε να κάνετε οικονομία και βρίσκεστε συνέχεια πανί με πανί μάλλον σκέφτεστε με τη λάθος πλευρά του εγκεφάλου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι σκέπτονται με το δεξί ημισφαίριο έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν πνιγμένοι στα χρέη. Και αυτό διότι είναι πιο δημιουργικοί και αυθόρμητοι χαρακτήρες, λειτουργούν περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική, ζουν για το σήμερα και είναι πιθανότερο να μην αποταμιεύουν τίποτα. Οσοι όμως χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους είναι πιο προσεκτικοί και λογικοί τύποι και διαχειρίζονται με μεγαλύτερη επιτυχία τα οικονομικά τους.


Η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ από την καθηγήτρια Ψυχολογίας Κάρεν Πάιν. Στο πείραμα έλαβαν μέρος 500 ενήλικες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ που έδειξαν ποιο μέρος του εγκεφάλου ενεργοποιείται για να βρει την απάντηση.

Η καθηγήτρια Πάιν ανακάλυψε ότι μόνο ένας στους τρεις έδωσε τη σωστή απάντηση σε μια απλή ερώτηση μαθηματικών. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν «λογικοί», σκέφτονταν δηλαδή με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους. Οι περισσότεροι από όσους απάντησαν λανθασμένα ήταν «συναισθηματικοί», άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, δηλαδή.
Οσοι έλαβαν μέρος στο τεστ και έδωσαν τη λάθος απάντηση υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε ερωτήσεις για την οικονομική τους κατάσταση.
Διαπιστώθηκε ότι είχαν λιγότερες αποταμιεύσεις, περισσότερα χρέη σε πιστωτικές κάρτες και εν γένει μια χαλαρή σχέση με τα χρήματα και τη διαχείρισή τους.
« Οι συναισθηματικοί είναι το είδος των ανθρώπων που ζουν για το σήμερα...αποφεύγουν ό,τι δεν αποφέρει κέρδος σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με την κακή διαχείριση των οικονομικών τους, χαρακτηριστικό δείγμα της οποίας είναι η ελάχιστη καταβολή για την εξόφληση της πιστωτικής τους κάρτας. Επιπλέον, τα συναισθηματικά άτομα δεν μπορούν να καταπνίξουν την πρώτη απάντηση που τους έρχεται στο μυαλό. Μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με την τράπεζά τους, αλλά δεν την αλλάζουν. Αυτό είναι παράλογο με δεδομένο το πόσες επιλογές υπάρχουν τώρακαι τα κίνητρα που δίνονται σε μετρητάπροκειμένου να αλλάξουν τράπεζα » λέει η δρ Πάιν.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το 43% των «συναισθηματικών» ατόμων κάνουν τις συναλλαγές τους στην ίδια τράπεζα όπου άνοιξαν για πρώτη φορά λογαριασμό. Για μερικούς αυτό σημαίνει 30 ή και περισσότερα χρόνια παραμονής στην ίδια τράπεζα. Αντιθέτως, ένας στους τέσσερις «λογικούς» έχουν αλλάξει τράπεζα τουλάχιστον δύο φορές την τελευταία δεκαετία.
Αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι συναισθηματικοί τύποι έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να πληρώνουν την ελάχιστη καταβολή στις πιστωτικές τους κάρτες σε σχέση με τους λογικούς. Οι λογικοί έχουν αποταμιεύσεις σε ποσοστό 87%. Το αντίστοιχο ποσοστό στους συναισθηματικούς είναι 60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου