Στη ζωή δεν μας έρχονται όλα όπως τα θέλουμε...

Υπάρχουν και τα... ΠαραΤράγουδα!

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η υπερκινητικότητα στα παιδιά ίσως κρύβει διαταραχή


«Μόνο το 10% των μαθητών με διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας διαγιγνώσκονται», τόνισε η παιδοψυχίατρος Αν. Κουμούλα (φωτογραφία αρχείου)
«Μόνο το 10% των μαθητών με διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας διαγιγνώσκονται», τόνισε η παιδοψυχίατρος Αν. Κουμούλα (φωτογραφία αρχείου)

Διερεύνηση από ειδικό χρειάζονται τα παιδιά που εμφανίζουν απροσεξία, αυξημένη κινητικότητα και μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο.
Η συμπεριφορά αυτή δεν σχετίζεται πάντα με τον χαρακτήρα του παιδιού, καθώς μπορεί να κρύβει μία διαταραχή, η οποία απαιτεί αντιμετώπιση. Η διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας προσβάλλει στην ακραία της μορφή το 2% των μαθητών και στην πιο ήπια έως και το 7%.Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίου με τίτλο «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας: 20 χρόνια μετά», το οποίο πραγματοποιείται από σήμερα έως την Κυριακή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο από την Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (ΕΨΥΥΠΕ).«Μόνο το 10% των μαθητών που έχουν τη διαταραχή αυτή διαγιγνώσκονται», εξηγεί στο «Εθνος» η πρόεδρος της ΕΨΥΥΠΕ, παιδοψυχίατρος κ. Αναστασία Κουμούλα. Οι εκπαιδευτικοί -σημειώνει- είναι ενημερωμένοι καλύτερα για τα συμπτώματα, αλλά το 90% των παιδιών παραμένουν χωρίς διάγνωση.Σύμφωνα με την κ. Κουμούλα, οι μαθητές που έχουν τη διαταραχή δεν στέκονται, δεν συνεργάζονται με τα άλλα παιδιά, σηκώνονται στο μάθημα, διασπάται η προσοχή τους, ενοχλούν και διακόπτουν το μάθημα. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και σπίτι τους, όπου είναι ζωηρά και κινητικά.«Υπερκινητικά είναι πολλά παιδιά από την κοιλιά της μητέρας τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν τη διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής», τονίζει η πρόεδρος της ΕΨΥΥΠΕ. Τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά το αργότερο στην ηλικία των 7 ετών.


Η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για τη βελτίωση της ζωής του παιδιού και των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά του. Στις ήπιες περιπτώσεις ακολουθούνται συμπεριφορικές τακτικές, με τον ειδικό να εκπαιδεύει το παιδί στο πώς να διαβάζει και πώς να συμπεριφέρεται στους γονείς και στα άλλα παιδιά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί ακολουθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή.Τα συμπτώματα ακολουθούν τον άνθρωπο σε όλη τη ζωή του και αλλάζουν μορφή, ανάλογα με την ηλικία. Οι ενήλικοι έχουν κυρίως σοβαρό πρόβλημα διάσπασης της προσοχής, δεν μπορούν να διαβάσουν την εφημερίδα ή το περιοδικό τους, ξεχνούν και έχουν προβλήματα στη σχέση τους.Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η διαταραχή σχετίζεται με συγκεκριμένη εγκεφαλική δυσλειτουργία, αλλά η άποψη έχει διαφοροποιηθεί. Η σύγχρονη εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μία ομάδα πολύπλοκων και ετερογενών συμπτωμάτων, τα οποία αποδίδονται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων γενετικοί και περιβαλλοντικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου